Wat doet een kraamverzorgende?

Een kraamverzorgende (ook wel bekend als “kraamhulp”) helpt moeder en haar gezin bij een goede start na de geboorte van jullie baby. In de eerste acht dagen na de bevalling komt de kraamverzorgende elke dag bij jullie thuis. Deze periode noemen we de kraamweek of kraamperiode. In deze acht dagen helpt de kraamverzorgende jullie “wennen” als kersverse ouders, om zo na de kraamtijd zelfstandig de zorg voor jullie baby te kunnen oppakken.

Kraamzorg met aandacht voor het hele gezin

De gezondheid van moeder en baby én de zorg voor moeder en baby staat voor de kraamverzorgende op de eerste plaats. Maar daar houdt de hulp niet op, want ook de rest van het gezin krijgt volop aandacht. Wat zijn de belangrijkste dingen die een kraamverzorgende doet?

  • De kraamverzorgende doet medische controles bij jullie baby, zoals temperatuur meten en bijhouden of jullie baby genoeg drinkt.
  • Daarnaast voert zij ook medische controles bij jou als moeder uit en houdt zij in de gaten hoe jij herstelt. Zo checkt ze de baarmoederstand, meet je temperatuur en controleert eventuele hechtingen.
  • De kraamverzorgende biedt ook emotionele ondersteuning, want er komt behoorlijk wat bij kijken als je net moeder bent en het is al met al een grote verandering in jullie leven.
  • De kraamverzorgende leert je alles over voeden en begeleidt en adviseert jullie in de keuze voor de juiste voeding.
  • Ook geeft zij uitleg en advies over het verzorgen van de baby, loopt zij met jullie door veel voorkomende situaties en leert zij jullie hoe de baby duidelijk maakt wat hij of zij nodig heeft. Kortom, alles om na de kraamweek zelfstandig de zorg voor jullie baby op te pakken.
  • Tevens zorgt de kraamverzorgende ervoor dat goed gelet wordt op de hygiëne tijdens de bevalling en tijdens de kraamperiode.
  • Aangezien er vaak andere gezinsleden ook thuis zijn tijdens de kraamperiode, zorgt de kraamverzorgende ook voor alle huisgenoten. Daarmee bedoelen we het klaarmaken van het eten voor het gezin (sorry, voor de boodschappen moet zelf worden gezorgd), het uitvoeren van licht huishoudelijk werk en andere lopende zaken. Het wegwerken van achterstallige was en de grote schoonmaak horen hier niet bij. Wij laten het precies zo achter zoals het huis is aangetroffen.
  • Het naar school brengen van de broers of zussen behoort niet tot de taken van de kraamverzorgende. Maar is de school op loopafstand dan willen wij hier, in overleg met elkaar, natuurlijk de helpende hand in bieden. Uiteraard blijft de verantwoordelijkheid bij de ouders liggen of bij de eventuele mantelzorg.
Wat doet een kraamverzorgende