De vrijheid om te kiezen

In Nederland bestaat het recht op keuzevrijheid van kraamzorg. Dit betekent dat jullie, nu jullie een kleintje verwachten, zelf mogen kiezen waar en hoe jullie willen bevallen en wie je daarbij begeleidt. Natuurlijk is het hierbij belangrijk om te weten dat deze keuze natuurlijk gemaakt moet worden met het beste voor moeder en kind als 1e prioriteit. Dat wil zeggen dat de keuze geen van beiden in gevaar mag brengen.

Je kunt kiezen voor een thuisbevalling. Daarbij staat de door jou gekozen kraamverzorgende jouw verloskundige bij en ondersteunt jou en je partner. Wanneer het echter van belang is dat je in het ziekenhuis bevalt door bepaalde medische oorzaken, dan gaat dat altijd voor op een bevalling thuis. De veiligheid van moeder en kind staan immers voorop.

Maar ook bij een ziekenhuisbevalling kun je ervoor kiezen om je tijdens de bevalling al te laten begeleiden door de door jou gekozen kraamverzorgende. Belangrijk om te weten is dat het in sommige medische situaties van belang is dat de bevalling uitgevoerd wordt door de gynaecoloog van het ziekenhuis. In zo’n geval wordt hij of zij geassisteerd door de verloskundigen van het ziekenhuis zelf. Meer informatie lees je hier.

Assistentie tijdens de bevalling

Zo is het dus mogelijk dat een van de meiden van Excellent al tijdens de bevalling de verloskundige bijstaat. Wij worden door jouw verloskundige in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn ingelicht wanneer jouw bevalling staat te beginnen. Binnen no-time is jouw kraamverzorgende aanwezig om jou en je partner bij te staan en de verloskundige te ondersteunen.

Vrijheid van keuze in kraamzorg

Voorheen bepaalde jouw zorgverzekering welke kraamzorg jij toegewezen kreeg. Dit is nu al een tijd niet meer zo, jij kunt zelf jouw voorkeur voor kraamzorg doorgeven bij de zorgverzekeraar en die moet hier in voorzien. Zo krijg jij de zorg die jij wenst en verdient. Ook de verloskundige is hier neutraal in en mag niet voor jou bepalen welke kraamzorg het beste is. Zij geeft jou de verschillende beschikbare opties mee naar huis en laat jou zelf de kraamzorgorganisatie kiezen.

Wat betekent deze keuzevrijheid in kraamzorg voor mij?

Zoals wij al schreven, betekent dit dat je helemaal zelf mag kiezen voor de zorg die je wenst en verdient. Alléén jij kunt deze keuze maken. Kies daarom voor een kraamzorgorganisatie waar jij je prettig bij voelt. Zij zullen ervoor zorgen dat jij begeleid wordt door jouw kraamverzorgende vanaf het moment dat je bevalt. De meiden van Excellent staan 24 uur per dag klaar om jou tijdens dit magische moment bij te staan.

Hoe pak ik dit aan?

Heel simpel. Schrijf je in bij een kraamzorgorganisatie (bij ons schrijf je je hier in!) en zij helpen je verder. Zo hebben wij contact met alle zorgverzekeraars dus wij regelen vervolgens de rest! Toch wel fijn hè?


Veel liefs van de meiden van Excellent