Belangrijke zaken

Je bent dus zwanger, maar wat nu? Probeer zoveel mogelijk te genieten van deze mooie tijd. Niet alles zal prettig zijn, maar het meeste absoluut wel. En naast genieten valt er ook een hoop te regelen. Gelukkig heb je een aantal maanden om je voor te bereiden op de komst van jullie kleintje.

Wij hebben een handig lijstje voor je samengesteld met een aantal belangrijke zaken om te regelen. Dat geeft je alvast een beetje houvast.

 1. Kies een verloskundige – eentje waar jij je prettig bij voelt.
 2. Bekijk wat je zorgverzekering vergoedt tijdens je zwangerschap – dit is belangrijke info om bij de hand te hebben.
 3. Schrijf je in bij een kraamzorgbureau – daarvoor ben je aan het juiste adres! ?
 4. Informeer bij je werkgever over je zwangerschapsverlof – zo weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn. Leg de afspraken goed vast, ook voor na het verlof.
 5. Denk na over de babyuitzet en geboortekaartje – leuk! Check hier onze zelf samengestelde uitzetlijst (uit ervaring samengesteld!) of bekijk de handige baby-uitzetlijst van de Consumentenbond.
 6. Pas op: het is een grote lijst!
 7. Bestel je kraampakket bij je zorgverzekeraar – super handig!
 8. Regel op tijd kinderopvang indien je dit nodig hebt – wachtlijsten kunnen best lang zijn.
 9. Indien je niet getrouwd bent, laat de vader het kind erkennen. – Dit zorgt ervoor dat hij een aantal rechten en plichten krijgt en er is juridisch gezien gelijk een vader.
 10. Laat je verzekeringen nakijken of alles nog in orde is als er sprake is van een gezin na de geboorte. – Over een tijdje zijn jullie met meer dan twee, gelden dan alle bepalingen nog steeds? Als je dit nu alvast naloopt, bespaart dit tijd.
 11. Zet op tijd een bevallingstas klaar, ook als je thuis wilt bevallen – zo is alles bij elkaar verzameld en handig terug te vinden.

Maar de allerbelangrijkste tip, we zeiden het al eerder; probeer vooral te genieten van deze mooie tijd. Een zwangerschap is iets heel bijzonders en unieks.

Belangrijke zaken