Wanneer begint kraamzorg?

Kraamzorg begint eigenlijk op het moment dat je bevalling begint. Er zijn 3 opties: thuis bevallen, poliklinisch bevallen of medisch bevallen.

Thuis bevallen

Je bevalt onder begeleiding van je eigen verloskundige thuis in je  vertrouwde omgeving. De kraamverzorgende assisteert de verloskundige tijdens jouw bevalling, als de bevalling thuis goed verlopen is dan neemt de kraamverzorgende  de zorg van de verloskundige over en wordt de zorg voortgezet.

Poliklinisch bevallen

Je bevalt onder begeleiding van je eigen verloskundige in het ziekenhuis. Het ligt eraan welk ziekenhuis je bevalt of wij de partusassistentie voor onze rekening nemen. Mocht dit het geval zijn dan assisteren wij de verloskundige tijdens jouw bevalling. Als het goed verlopen is en je na de geboorte weer naar huis mag dan gaan wij met je mee naar huis, verlenen nog een paar uurtjes zorg en zetten we de kraamzorg thuis voort.

Medisch bevallen

Dit houdt in dat je onder de verantwoordelijkheid van de gynaecoloog valt. Je bevalt dan onder de klinisch verloskundige of gynaecoloog. Hierbij assisteert de verpleegkundige van het ziekenhuis bij jouw bevalling. De kraamverzorgster komt dan pas aan bod als jullie naar huis komen.

Wanneer begint de kraamzorg