Help, hoe kies ik een babynaam?

Ja, dat is een goede vraag. Eigenlijk kunnen wij je alleen maar inspireren, het kiezen zul je toch echt zelf moeten doen. Beetje gemeen van ons natuurlijk, maar een babynaam is heel persoonlijk en echt iets van jullie samen. Wel kunnen we jullie natuurlijk een beetje op weg helpen met dit blog met daarin wat tips en trends.

Populairste babynamen Noord-Holland 2018

Zo zijn afgelopen maand door de Sociale Verzekeringsbank de populairste babynamen van 2018 in Noord-Holland bekend gemaakt. Voor de meisjes staat Julia (net als in heel Nederland) aan kop, maar zijn ook Mila en Olivia erg populair. Bij de jongens is James het populairst, gevolgd door Lucas en Benjamin.

Korte namen zijn nog steeds onverminderd populair, de meeste namen bestaan uit 4 letters en één lettergreep.

Dit waren in de 2018 de populairste babynamen in Noord-Holland

Jongensnamen

 1. James
 2. Lucas
 3. Benjamin
 4. Daan
 5. Noah
 6. Adam
 7. Finn
 8. Liam
 9. Levi
 10. Mees

Meisjesnamen

 1. Julia
 2. Mila
 3. Olivia
 4. Sara
 5. Emma
 6. Sophie
 7. Zoë
 8. Tess
 9. Noor
 10. Anna
Trends in babynamen 2019

Een tijdje terug deed Ouders van Nu een voorspelling voor de trends in babynamen voor 2019. De belangrijkste zetten wij even voor je op een rijtje.

Kort en stoer

Naast korte babynamen die ontzettend populair zijn, denk aan Tess, Saar of Noor voor meisjes en Luuk, Daan of Sem voor jongens, draait het in 2019 ook om “stoere” babynamen. Steeds vaker worden namen die voorheen alleen aan jongens gegeven werden ook voor meisjes gebruikt. Bijvoorbeeld Robin, Sam, Billie of Quinn komen steeds vaker voor als meisjesnaam.

Klanken als ay of ou

De “ay”-klank is in jongensnamen populair. Jay, Jaden, Aidan of Kayden worden steeds vaker gebruikt. Bij meisjes is de “ou”-klank (spreek uit als ‘loe’)weer in opkomst. Milou, Jalou of LouLou zijn namen die Ouders van Nu veel verwacht voor dit jaar.

Bijzondere namen

Een naam geven die net even anders is dan anderen; veel ouders vinden het prettig om te spelen met de spelling van een naam om te voorkomen dat hun kind later op school een zelfde naam heeft als een of meerdere klasgenootjes. De S wordt vervangen door een Z (Sarah/Zara) of de I door een Y (Mylan/Milan). Gelijk opvallend, maar pas op dat de naam wel te spellen blijft!

Traditioneel kan altijd

Een traditionele naam hoeft echt niet saai te zijn; waarom denk je dat veel ouders voor een korte, duidelijke naam kiezen? Geen misverstanden over hoe de naam uitgesproken moet worden, een beetje nostalgie of misschien wel vernoemd naar grootouders of familie. Ze staan dan misschien wel niet allemaal in de top 10, maar er worden elk jaar nog heel veel Jannen, Tommen en Anna’s geboren.

Persoonlijk

Het allerbelangrijkste wat wij jullie willen meegeven is dat een babynaam erg persoonlijk is. Maak een lijstje met meerdere namen en slaap er een tijdje over. Raak niet in de stress, als je op tijd begint dan blijft er vast wel eentje hangen die past bij jullie gevoel. En onthoud dat niemand deze keuze voor jullie maken kan, behalve jullie zelf. Kies wat jullie mooi vinden, waar jullie je prettig bij voelen en waar jullie beiden achterstaan. Dan kan het niet mis gaan. Veel plezier bij het kiezen!

Veel liefs van de meiden van Excellent