NIPT test gratis

NIPT test gratis voor alle zwangere vrouwen

Vanaf april is het zover. Alle zwanger vrouwen mogen gratis de NIPT test laten doen. Lees alles over de NIPT test in ons artikel.

Vanaf 1 april 2023 kunnen alle zwangere vrouwen gratis de NIPT test laten doen. Dit besluit is genomen door minister van gezondheid Ernst Kuipers. Tijdens je zwangerschap mag je zelf beslissen of je gebruik wilt maken van een prenatale screening, maar op dit moment kost de test €175,-. Vanaf 1 april 2023 is de test gratis voor alle zwangere vrouwen die er gebruik van willen maken.

Wat is de NIPT test?

NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. Vanaf 11 weken zwangerschap kun je het bloedonderzoek laten uitvoeren. Het onderzoek wijst uit of er aanwijzingen zijn dat de baby downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. Tot 2017 was de test alleen beschikbaar voor vrouwen met een verhoogde kans op een kind met een chromosoomafwijking. Maar sinds 2017 mogen alle zwangere vrouwen de test laten doen tegen een eigen bijdrage. Nu is eindelijk het besluit genomen om de test gratis te maken voor alle aanstaande moeders.

Alle afwijkingen beschikbaar

Naast de bovengenoemde syndromen kunnen er uit de test ook andere afwijkingen aan het licht komen. Dit zijn bijvoorbeeld chromosoomafwijkingen bij het kind, in de placenta of bij de aanstaande moeder zelf. Deze afwijkingen worden alleen verteld wanneer je daar als zwangere vrouw zelf voor kiest.

De gezondheidsraad wil dat vanaf 1 april ook al deze gegevens aan de aanstaande moeder worden doorgegeven, wanneer er gekozen is voor de NIPT test. Een soortgelijk advies is gegeven in 2020, maar toen ging het alleen om afwijkingen die klinisch relevant of ernstig zijn. Destijds is het advies niet overgenomen door de toemalige minster van Volksgezondheid en op dit moment moet Minister Kuipers nog een beslissing nemen over dit advies.

Wij zijn heel blij dat alle aanstaande moeders vanaf april 2023 gratis de NIPT test kunnen laten uitvoeren.